Nagrada “Dušan Bogavac”, 2017.

DODELA NOVINARSKE NAGRADE “DUŠAN BOGAVAC” za etiku i hrabrost 2017.

CINS, nagrada DUŠAN BOGAVAC, 24. 10. 2017

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS)

KRIK, nagrada DUŠAN BOGAVAC, 24. 10. 2017

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)

Odavno u beogradskom Medija centru nije bilo toliko mladosti, lepote, šarma, znanja, odvažnosti, ambicije i umeća kao danas na ceremoniji dodele novinarske nagrade „Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost.

Novinarke i novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) obučeni u crne majice na kojima je odštampan haštag „Stop medijskom mraku”, kao i novinarke i novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), predvodjeni nekonvencionalnim glavnim urednikom Stevanom Dojčinovićem, dokazali su se i pokazali dostojnim laureatima ovogodišnje nagrade za etično i hrabro novinarstvo u Srbiji.

Snimak ceremonije dodele nagrade “Dušan Bogavac” 24. oktobra 2017. godine:

Sastanak žirija nagrade “Dušan Bogavac” u Domu novinara Srbije, 18. X 2017.

Sastanak žirija novinarske nagrade DUŠAN BOGAVAC, 18. oktobar 2017

CINS-u i KRIK-u novinarska nagrada za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” za 2017. godinu

Žiri novinarske nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost odlučio je da za 2017. godinu dobitnici budu Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

U najužem izboru za nagradu, pored CINS-a i KRIK-a, bila je i redakcija “Ozonpress” iz Čačka, koja poput redakcija “Kikindskih” i “Vranjskih” novina već godinama brani hrabro i etično novinarstvo u lokalnim medijima.

Tokom proteklih godina i CINS i KRIK su bili novinarski svetionici u medijskom mraku Srbije. Svojim novinarskim istraživanjima KRIK i CINS su pred domaćom i međunarodnom javnošću reprezentovali hrabro, časno i profesionalno bavljenje žurnalističkim zanatom. Uprkos činjenici da su ovdašnjom medijskom scenom preovladali strah, konformizam i autocenzura, novinarke i novinari KRIK-a i CINS-a su iz meseca u mesec istraživali najdelikatnije novinarske teme i publikovali ih na svojim portalima. U tome ih nisu pokolebale niti  sprečile pretnje, uvrede, ponižavanja, pa čak i provala u stan koleginice Dragane Pećo!

Novinar Vukašin Obradović dobitnik je posebne zahvalnice za afirmaciju etike i hrabrosti u srpskom novinarstvu. Nakon dobijanja nagrade “Dušan Bogavac” 2003. godine, kao glavni urednik novina “Vranjskih”, Vukašin Obradović je potom, pre svega kao predsednik NUNS-a, dosledno nastavio sa afirmisanjem glavnih atributa nagrade: etika i hrabrost.

Ove godine u konkurenciji za nagradu bili su i novinarka Tamara Grujić za originalan i human TV angažman “Sa Tamarom u akciji”, kao i novinar Miša Brkić za višegodišnje profesionalno tumačenje naše ekonomske situacije.

Žiri je radio u sastavu Sanja Kljajić, Branka Bogavac, Dušan Petričić, Slaviša Lekić i Filip Mladenović.

Ceremonija dodele novinarske nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost održaće se u utorak, 24. oktobra 2017. u 12 sati u Medija centru, Terazije br. 3.

D O B R O D O Š L I !

Sastanak žirija novinarske nagrade DUŠAN BOGAVAC, 18. 10. 2017

     ŽIRI 2017: Sanja Kljajić, Slaviša Lekić, Filip Mladenović, Dušan Petričić

DODELA NOVINARSKE NAGRADE “DUŠAN BOGAVAC” za etiku i hrabrost 2016.

urucenje-nagrade-dusan-bogavac-sanji-kljajic-26-10-2016

U sredu, 26. oktobra 2016. godine u beogradskom Medija centru, održana je ceremonija dodele nagrade NUNS-a za novinarsku etiku i hrabrost “Dušan Bogavac“.
Žiri novinarske nagrade “Dušan Bogavac” jednoglasno je odlučio da za 2016. godinu dobitnica bude novinarka iz Novog Sada SANJA KLJAJIĆ.
Svojim novinarskim angažmanom na RT Vojvodina i datim otkazom zbog cenzure u tom medijskom javnom servisu Sanja Kljajić je poslala snažnu poruku svim koleginicama i kolegama, kao i vlastodršcima koji ne biraju sredstva kako bi ugušili ili potisnuli profesionalno i slobodno novinarstvo u Srbiji.
U zahtevu za sporazumni prestanak radnog odnosa novinarka Sanja Kljajić je navela da raskid radnog odnosa zahteva “zbog cenzure koja se sprovodi u Informativnoj redakciji RTV-a”, a kap koja je prelila čašu je cenzurisanje priloga o radničkim pravima u Srbiji.

Žiri: Danica Vučenić, Dušan Petričić, Vukašin Obradović, Filip Mladenović i Branka Bogavac

On Wednesday, 26 October 2016 in Belgrade Media Centre, held a ceremony of IJAS awarding prizes for journalistic ethics and courage “Dušan Bogavac”.

Jury journalistic award “Dušan Bogavac” unanimously decided that the 2016 winner is a young journalist from Novi Sad Sanja Kljajić.
Its journalistic engagement on RT Vojvodina and given due to the cancellation of censorship in the media public service Sanja Kljajić sent a strong message to all colleagues and rulers who do not choose means to stifle or suppress free and professional journalism in Serbia.
The request for an agreement on termination journalist Sanja Kljajic stated that termination request “because of censorship, which is implemented in the News Room RTV-a” and drop that spilled the glass is the censorship of articles about workers’ rights in Serbia.

Jury: Danica Vučenić, Dušan Petričić, Vukašin Obradović, Filip Mladenović and Branka Bogavac

politika-tv-revija-26-11-2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s